Mój wybór padł na trufle pełne aksamitu dobrej czekolady i aromatycznych dodatków.Ten przepis na domowe trufle jest bardzo prostym sposobem na ich przygotowanie. Głównym składnikiem jest dobrze dobrana czekolada o zawartości kakao nie mniejszej niż 60%, plus ulubiony likier lub po prostu posypka z wiórków kokosowych, orzeszków. Trufle można przygotować na dwa sposoby :bez miksowania lub z miksowaniem. Własnie dzięki użyciu miksera w odpowiednim momencie trufle robią się aksamitne, mleczne, puszyste; dlatego polecam ten drugi sposób.
Trufle domowe rozpływają się w ustach! Przekonacie się sami. U mnie w domu bardzo szybko zniknęły z lodówki
Myślę, że może to być wspaniały prezent, aromatyczna dekoracja na stół, a także przyjemna słodycz do kawki!
- Składniki (na około 30 trufli)
- 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej zawierającej min. 60% kakao)
- 120 ml śmietanki (30% lub 35% tłuszczu)
- 50 g masła
- 1-2 łyżki brendy lub ciemnego rumu, albo likieru kawowego lub innego (opcjonalnie, aby wzmocnić smak trufli)
- kakao / orzeszki / wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie
Drobno kroimy czekoladę.
Do małego garnka wlewamy śmietankę, dodajemy masło i trzymamy na średnim ogniu do momentu aż smietanka będzie gorąca i zacznie parować. Wtedy dodajemy posiekaną czekoladę. Intensywnie mieszamy bez przerwy przez 2 minuty, aby czekolada się roztopiła i pojawiła się jednolita masa. Wyłączamy ogień. Kontynujemy mieszanie aż cała czekolada się rozpuści.
Jeżeli chcemy osiągnąć dodatkowy smak, do masy czekoladowej dodajemy łyżkę lub dwie jakiegoś aromatycznego alkoholu: brendy, ciemny rum, likier kawowy lub pomarańczowy. Mieszamy.
Garnek z czekoladową masą chowamy do lodówki na około 45 minut, aby czekolada się zcieła.
Po upływie tego czasu, wyjmujemy garnek i na najwolniejszej prędkości mieszamy czekoladę kuchennym mikserem. Podczas miksowania masa się wspieni, zrobi się jaśniejsza, będzie jej więcej. Zmiksowaną masę czekoladową chowamy do lodówki na następne 10-15 minut aby się schłodziła.
W tym czasie przygotowujemy dodatki w które będziemy zanurzać trufle. Możemy wybrać klasyczną opcję – kakao albo wykorzystać pokruszone orzeszki. Można też użyć wiórki kokosowe – będzie również smacznie. Bardzo wygodnie jest wsypać te dodatki do miseczek ponieważ łatwiej jest wtedy trufle otaczać.
Po upływie ok. 15 minut, wyjmujemy garnuszek z lodówki. Nabieramy łyżeczkę masy czekoladowej (jest ona gęstą, ale będzie się kleić do palców dlatego warto ręce nieco obmoczyć w kakao), formujemy kulkę i obtaczamy w kakao lub wiórkach kokosowych.
Układamy trufle na wybranym talerzu, chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut (ogólnie cały czas przechowujemy je w lodówce). Natomiast przed samym podaniem na stół, warto wyjąć trufle nieco wcześniej aby były bardziej miękkie w środku.