HoReCa to bardzo popularne określenie na branżę hotelarską i gastronomiczną. Skrót pochodzi z języka angielskiego, a konkretnie od słów Hotel, Restaurant, Catering (Cafe). Sektor obejmuje firmy, organizacje i instytucje oferujące szeroko pojęte usługi hotelarskie i gastronomiczne. Jeśli chodzi o historię branży, ważną datą był rok 1949, kiedy to przedstawiciele restauracji, kawiarni i hoteli znajdujących się w szwajcarskim Zurychu założyli międzynarodową organizację, której zadaniem jest obrona ich praw. Skrót HoReCa bardzo szybko przyjął się na całym świecie. Dzisiaj, zwłaszcza w Polsce, większość firm prężnie działających w tym sektorze to małe i średnie przedsiębiorstwa. W branży bardzo często pracują młodzi ludzie. HoReCa to bez wątpienia jeden z najbardziej perspektywicznych sektorów w Polsce, chociaż pandemia odcisnęła na nim swój ślad.
- Branża HoReCa w Polsce
- HoReCa produkty
- Sektor HoReCa – dostawy
- Znaczenie branży HoReCa
Branża HoReCa w Polsce
Branża HoReCa w Polsce stoi na naprawdę wysokim, światowym poziomie. Warto podkreślić, że w skład tego sektoru wchodzą nie tylko same hotele, restauracje, kawiarnie i lokale gastronomiczne, ale także firmy, które świadczą usługi dla tych organizacji. Są to między innymi dostawcy i producenci zastawy stołowej, sprzętu niezbędnego w gastronomii, odzieży dla personelu, czy tekstyliów. Przykładem jest firma 4HoReCa. Wszystkie restauracje i obiekty hotele potrzebują całego zaplecza i zaopatrzenia.
HoReCa produkty
Jak już wspomnieliśmy, wszystkie obiekty gastronomiczne i hotelowe potrzebują przede wszystkim odpowiedniego umeblowania. Kolejną kwestią jest wyposażenie sanitariatów. Produkty HoReCa to także wszelkie naczynia, akcesoria do gotowania, sprzątania, wyposażenie, a także półprodukty, z których kucharze gotują dla swoich gości. Branża HoReCa to wszystkie te elementy, które związane są w jakikolwiek sposób z działalnością hotelową i gastronomiczną. W szczególności trzeba wymienić takie części składowe jak:
- zastawa stołowa (talerze, sztućce, dzbanki, szklanki, filiżanki, kufle, miski),
- profesjonalne wyposażenie restauracyjnej kuchni (garnki, noże, patelnie, kuchenki, lodówki, piekarniki),
- wyposażenie barów (miarki, korkociągi, shakery, otwieracze, kieliszki, szklanki),
- meble barowe i restauracyjne,
- wyposażenie niezbędne do przygotowania cateringów (deski do serwowania, tace, patery, zastawy, dystrybutory),
- wyposażenie dostosowane do food trucków (stojaki, kuchenki, lodówki),
- odzież gastronomiczna (ubrania dla kucharzy i kelnerów, które zapewniają komfort i bezpieczeństwo pracy),
- wyposażenie kantyn, stołówek,
- profesjonalna chemia: środki czystości dla hoteli i restauracji,
- profesjonalne maszyny czyszczące,
- wyposażenie hoteli: meble, armatura, tekstylia (pościele, zasłony, prześcieradła, dywany),
- półprodukty do gastronomii,
- i wiele więcej.
Sektor HoReCa – dostawy
W branży HoReCa niezbędna jest sprawna logistyka. Transport na przykład żywności jest kosztowny, ze względu na konieczność zapewnienia odpowiedniej temperatury. Dodatkowo liczy się czas – zamówiony produkty musi trafić do odbiory w określonym terminie. W sektorze HoReCa bardzo ważna jest współpraca przedstawicieli różnych gałęzi tego biznesu, bo tylko wtedy całość działa płynnie i bezproblemowo.
Znaczenie branży HoReCa
Znaczenie branży HoReCa ciągle rośnie. Tymczasowe problemy spowodowane pandemią wprawdzie zahamowały na chwilę dynamiczny wzrost, ale branża zdecydowanie się odradza. Współczesne tempo i tryb życia sprawia, że zainteresowanie usługami gastronomicznymi i hotelowymi nie maleje, a wręcz rośnie.