Horeca – co to dokładnie jest?

Horeca – co to dokładnie jest?

HoReCa to bardzo popularne określenie na branżę hotelarską i gastronomiczną. Skrót pochodzi z języka angielskiego, a konkretnie od słów Hotel, Restaurant, Catering (Cafe). Sektor obejmuje firmy, organizacje i instytucje oferujące szeroko pojęte usługi hotelarskie i gastronomiczne. Jeśli chodzi o historię branży, ważną datą był rok 1949, kiedy to przedstawiciele restauracji, kawiarni i hoteli znajdujących się w szwajcarskim Zurychu założyli międzynarodową organizację, której zadaniem jest obrona ich praw. Skrót HoReCa bardzo szybko przyjął się na całym świecie. Dzisiaj, zwłaszcza w Polsce, większość firm prężnie działających w tym sektorze to małe i średnie przedsiębiorstwa. W branży bardzo często pracują młodzi ludzie. HoReCa to bez wątpienia jeden z najbardziej perspektywicznych sektorów w Polsce, chociaż pandemia odcisnęła na nim swój ślad.

  1. Branża HoReCa w Polsce
  2. HoReCa produkty
  3. Sektor HoReCa – dostawy
  4. Znaczenie branży HoReCa

Branża HoReCa w Polsce

Branża HoReCa w Polsce stoi na naprawdę wysokim, światowym poziomie. Warto podkreślić, że w skład tego sektoru wchodzą nie tylko same hotele, restauracje, kawiarnie i lokale gastronomiczne, ale także firmy, które świadczą usługi dla tych organizacji. Są to między innymi dostawcy i producenci zastawy stołowej, sprzętu niezbędnego w gastronomii, odzieży dla personelu, czy tekstyliów. Przykładem jest firma 4HoReCa. Wszystkie restauracje i obiekty hotele potrzebują całego zaplecza i zaopatrzenia.

 

HoReCa produkty

Jak już wspomnieliśmy, wszystkie obiekty gastronomiczne i hotelowe potrzebują przede wszystkim odpowiedniego umeblowania. Kolejną kwestią jest wyposażenie sanitariatów. Produkty HoReCa to także wszelkie naczynia, akcesoria do gotowania, sprzątania, wyposażenie, a także półprodukty, z których kucharze gotują dla swoich gości. Branża HoReCa to wszystkie te elementy, które związane są w jakikolwiek sposób z działalnością hotelową i gastronomiczną. W szczególności trzeba wymienić takie części składowe jak:

  • zastawa stołowa (talerze, sztućce, dzbanki, szklanki, filiżanki, kufle, miski),
  • profesjonalne wyposażenie restauracyjnej kuchni (garnki, noże, patelnie, kuchenki, lodówki, piekarniki),
  • wyposażenie barów (miarki, korkociągi, shakery, otwieracze, kieliszki, szklanki),
  • meble barowe i restauracyjne,
  • wyposażenie niezbędne do przygotowania cateringów (deski do serwowania, tace, patery, zastawy, dystrybutory),
  • wyposażenie dostosowane do food trucków (stojaki, kuchenki, lodówki),
  • odzież gastronomiczna (ubrania dla kucharzy i kelnerów, które zapewniają komfort i bezpieczeństwo pracy),
  • wyposażenie kantyn, stołówek,
  • profesjonalna chemia: środki czystości dla hoteli i restauracji,
  • profesjonalne maszyny czyszczące,
  • wyposażenie hoteli: meble, armatura, tekstylia (pościele, zasłony, prześcieradła, dywany),
  • półprodukty do gastronomii,
  • i wiele więcej.

Sektor HoReCa – dostawy

W branży HoReCa niezbędna jest sprawna logistyka. Transport na przykład żywności jest kosztowny, ze względu na konieczność zapewnienia odpowiedniej temperatury. Dodatkowo liczy się czas – zamówiony produkty musi trafić do odbiory w określonym terminie. W sektorze HoReCa bardzo ważna jest współpraca przedstawicieli różnych gałęzi tego biznesu, bo tylko wtedy całość działa płynnie i bezproblemowo.

Znaczenie branży HoReCa

Znaczenie branży HoReCa ciągle rośnie. Tymczasowe problemy spowodowane pandemią wprawdzie zahamowały na chwilę dynamiczny wzrost, ale branża zdecydowanie się odradza. Współczesne tempo i tryb życia sprawia, że zainteresowanie usługami gastronomicznymi i hotelowymi nie maleje, a wręcz rośnie.

 

Dodaj komentarz