Dynia w codziennej diecie

Dynia w codziennej diecie

Większości osób dynia kojarzy się głównie z lampionami i obchodami Helloween. Jednakże na bazie tego smacznego warzywa możemy przyrządzić nie tylko smaczne placki, pyszny dżem, ale i znakomitą zupę. Przede wszystkim, cechuje się ona gęstą konsystencją, posiada żywą barwę oraz wręcz rozpływa się w ustach. Warto podkreślić to, że jest niezwykle pożywna, w związku z czym jest w stanie zaspokoić nawet największy głód.

Na uwagę zasługuje fakt, że krem dyniowy w zależności od własnych preferencji smakowych możemy przyrządzać i na słodko, i na ostro. Poza tym, podstawą jego wykonania jest nie tylko dynia, ale i mleko, również zagęszczane kokosowe. Nie zapominamy tu o aromatycznych przyprawach, od których zależy, jaki zupa ma smak. Warto wprowadzić ją do naszego menu, ponieważ jest niezwykle smaczna, a ponadto eksperymenty kulinarne w każdej kuchni są mile widziane, ponieważ nikt nie lubi jeść ciągle tych samych dań.

Przepis na zupę dyniową z mlekiem

Składniki:

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności kroimy drobno miąższ w kostkę lub w plasterki. W dalszej kolejności do garnka wlewamy wodę, dodajemy dynię i cukier i wszystkie składniki ze sobą gotujemy. Kiedy dynia stanie się miękka, lekko studzimy zupę, a następnie wszystkie produkty miksujemy. W dalszym etapie dodajemy cukier waniliowy oraz mleko, może być ono również zagęszczane. Ponownie stawiamy krem na gazie i go podgrzewamy. Warto dodać, ze potrawa najlepiej smakuje z zacieranymi kluseczkami. Ponadto, w razie potrzeby możemy jeszcze dosłodzić zupę, wedle uznania.

Przepis na krem dyniowy na ostro

Składniki:

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i szklimy w dużym naczyniu. Dodajmy chilli pokrojoną w paseczki, imbir, czosnek i gorczycę. Wszystkie składniki smażymy ze sobą jeszcze jakieś 2-3 minuty. Dodajmy szczyptę soli i łyżkę sosu sojowego, dokładnie mieszamy. Wlewamy kilka kropel soku z lionko oraz ok. 1 l wrzątku. Wrzucamy dynię i seler, gotujemy aż do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. Kolejno ściągamy zupę z ognia, gdy nieco ostygnie, miksujemy ją i dodajemy mleczko kokosowe. Pieprzymy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Wlewamy odrobinę sosu sojowego i rybnego (ewentualnie) i dodajemy jeszcze trochę soku z limonki. Przed podaniem możemy udekorować danie kolendrą.

Dodaj komentarz