Ryba w zdrowej diecie

Ryba jest jednym z najzdrowszych składników naszej diety. Jak podkreślają specjaliści jest ona zdrowsza niż mięso i częściej niż mięso powinna pojawiać się na naszych talerzach. Oczywiście, jak w każdym przypadku, ryba rybie nie równa, zatem i tu należy dokonać starannych wyborów oraz zasad związanych z przyrządzaniem posiłku z rybą w roli głównej.

O co należy zadbać, by ryba była faktycznie cennym i zdrowym składnikiem naszej diety? Ryby to przede wszystkim cenne źródło wysokowartościowego białka, co zapewnia im przewagę nad mięsem. Drugim ich plusem jest ich dietetyczność. Jak podkreślają specjaliści nawet najbardziej tłuste gatunki ryb są bardziej dietetyczne niż mięso, zatem swobodnie można je uwzględniać w swej diecie. Tłuszcz, który pochodzi z mięsa ryb to przede wszystkim dobry tłuszcz. Znajdują się w nim m. in. bardzo cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, które rewelacyjnie wpływają na serce. Ryby to nie tylko dobre źródło białka i „dobre” tłuszcze.

To przede wszystkim licznie występujące w rybim mięsie minerały. Jest wśród nich i jod, i fosfor. Są też ryby dobrym źródłem potasu. Ryba to również witaminy, w szczególności witamina A, D oraz te z grupy B. Samo zdrowie, a jednak… Należy jednak uważać na to, jakie ryby pojawiają się na naszym talerzu. Ryby łatwo wchłaniają szkodliwe substancje ze swego otoczenia, zatem najlepiej jest wybierać ryby morskie i oceaniczne. Aby uniknąć szkodliwych substancji należy dodatkowo z każdej ryby ściągać skórkę.

Warto zachować również ostrożność podczas przygotowania dania z ryby. Choć ryba jest dietetyczna i nie zawiera zbyt wielkiej ilości kalorii, można z niej uczynić prawdziwą bombę kaloryczną. W jaki sposób? Panierowanie, smażenie w głębokim tłuszczu lub też podawanie ryby w tłustym sosie – to najczęściej popełniane błędy. Najlepsze rozwiązanie to ryba z rusztu, ryba pieczona lub gotowana na parze. Innym błędem jest pogląd głoszący, ze skoro ryba jest niskokaloryczna, to równie niskokaloryczne będą przetwory rybne. Nic bardziej mylnego. Często przetwory rybne są bardzo wysokokalorycznymi produktami, a to za sprawą dodawanych do nich tłustych marynat czy majonezów i tłustych sosów.